De Kistenkoning staat voor goede, gebruikte A-kwaliteit kisten. Deze kisten zijn jarenlang gebruikt voor de appeloogsten en er hebben altijd 15-20 kg appels in gezeten. De kisten zijn A-kwaliteit, stevig, robuust en stabiel. De kistjes zijn makkelijk te verven, te gebruiken voor creatieve doeleinden, geschikt voor interieur doeleinden en voor in de tuin. Enkele voorbeelden zijn kasten, tafels, decoratie in winkels en restaurants, en voor op de fiets.
Alle kisten zijn droog opgeslagen en voorzien van een kwaliteitsbewijs van De Kistenkoning. De kleur en gebruikerssporen zijn per kistje verschillend, maar geeft het een mooie vintage look.
Hoe de Kistenkoning is ontstaan
Al enkele jaren leven we in een wegwerpmaatschappij. Producten als schoenen en salontafels gaan hooguit paar maanden tot paar jaar mee. Alles wat niet meer nodig of stuk is, wordt weggegooid of vervangen door iets nieuws. Maar gelukkig stijgt het ecologische bewustzijn met de dag en worden er creatieve manieren bedacht om een steentje bij te dragen aan duurzaamheid. Door deze trend kwam het begrip “Upcycling” terug.
Upcycling is anders dan recyclen. Als je materiaal recyclet maak je van een oud en gebruikt voorwerp, een nieuw materiaal. Bijvoorbeeld beschreven papier waarvan opnieuw papier wordt gemaakt of oude plastic flessen die worden versmolten om een nieuwe fles mee te maken. Upcycling daarentegen is oud materiaal nieuw leven in blazen. Zo geef je een oud voorwerp dat je niet meer gebruikt, een meerwaarde en een nieuwe betekenis. Upcycling is groener dan recyclen. Het proces van recyclen vraagt veel energie van de natuur. Terwijl upcylcing een oud materiaal verandert in een nieuw, nuttig voorwerp. Iedereen kan het, je moet je creativiteit enkel de ruimte geven om ideeën op te doen. Bijvoorbeeld op Do It Yourself-sites, op pinterest, bij je oma of in tijdschriften.
Zo is het ook voor mij begonnen toen ik voor het eerst op kamers ging om te studeren in de stad Groningen. Op zoek naar een goede boekenkast die past onder een hoogslaper was nog best lastig, totdat mijn moeder mij wees op het stapelen van 4 oude fruitkisten tot een boekenkast. Dit was wel hip en praktisch! Deze 4 kisten zijn nog jarenlang als boekenkast, tv meubel en zelfs gebruikt voor mijn verhuizing voor spullen. Ook vrienden, familieleden en studiegenoten vonden het gaaf om kisten te gebruiken voor interieur en tuin doeleinden.
In een zoektocht naar kisten werd al snel duidelijk dat de kisten vaak met fruit erin voor export verkocht werden en traditioneel op paasvuren werden gegooid. Zonde dat deze mooie kisten eigenlijk als afvalproduct gebruikt worden terwijl ze zo functioneel zijn voor interieur en tuindoeleinden! Ook de media en wetenschap staat vol van afval recycling en vond de term “upcycling” bijpassend voor de kistjes. Upcycling is eigenlijk niks anders dan een afvalproduct een nieuwe functie te geven. Zoals in mijn geval een fruitkistje (afvalproduct) een nieuwe functie krijgt als boekenkast.
Ik was laaiend over dit concept ‘upcycling’ voor de fruitkistjes, en hierdoor werden 4 kisten al gauw veel meer kisten in mijn kleine studeerkamer om te verkopen aan vrienden, familie en studiegenoten. Door veel mond op mond reclame liep het al snel uit de hand en werd er door veel mensen geroepen: “Ha, daar is de Kistenkoning weer!” Ik besloot hier een bedrijf voor op te zetten: De Kistenkoning – De duurzame bouwstenen voor interieur en tuindoeleinden.
Gedreven door de passie om oude producten en afval om te zetten in nieuwe bruikbare producten, zal de Kistenkoning in de toekomst meer producten in de trend van upcycling toevoegen aan het assortiment.