Kurkisolatie is een uitstekend product om in bijvoorbeeld vloerafwerkingen te gebruiken. Het kan ook worden gebruikt voor het isoleren van wanden, muren, plafonds en daken. Kurkisolatie is er in diverse vormen, zoals kurkplaten, kurkrollen, kurkgranulaat en gebrande kurkkorrels. Als losse korrel is het een ideaal isolatiemateriaal om aangebracht te worden in bijvoorbeeld een tussenplafond (een plafond tussen twee verdiepingen). Voor gebruik in de spouw is het minder geschikt omdat het dan te vochtig wordt. De (geëxpandeerde) kurkkorrels op de markt. Geëxpandeerde kurkkorrels werken zowel thermisch als akoestisch.
Wat is Kurkisolatie?
De vervaardiging van samengeperste geëxpandeerde kurkisolatie komt tot stand door expansie van kurkkorrels, hoge temperatuur, en gebruik van eigen harsen, zonder gebruik van chemische middelen zoals lijmen of oplosmiddelen. Bij de productie van warmte, het genereren van stoom, worden geen fossiele brandstoffen gebruikt. De biomassa aan het, einde van het productieproces, wordt hoofdzakelijk gebruikt voor energie. Dit komt neer op 96% van de verbruikte energie. Op deze manier geproduceerde kurk is zeer goed te gebruiken als zowel thermische kurkisolatie als akoestische isolatie. Geëxpandeerde kurkisolatie is te gebruiken voor zowel wanden als daken. Ook voor gevels biedt het een goede kurkisolatie, doordat de platen ongedierte buiten houden en hoge opslagcapaciteit hebben wat betreft warmte. De levensduur van kurkisolatie.
Kurkisolatie kan in de meeste gevallen zonder groot onderhoud al tien jaar mee gaan. Doordat kurk goed tegen vocht kan, rot het niet en is het dus zelfs opgewassen tegen vocht. Kurk heeft van zichzelf weinig onderhoud nodig en is daarnaast ook gemakkelijk te onderhouden. Het verschil tussen kurk isolatie en normale kurkplaten Als kurkisolatie zijn er losse korrels en kurkplaten. De losse korrels zijn geschikt om te gebruiken bij opvullen van holle ruimtes. De kurkplaten zijn goed te gebruiken bij muur, dak en vloerisolatie.
Hoe gebruik je kurkisolatieplaten?
Kurkisolatie zijn er in verschillende vormen met verschillende toepassingen. Gevelkurk zijn bijvoorbeeld platen die specifiek ontwikkeld zijn om gevels te bekleden en dus voor buitengebruik. Daarnaast zijn er kurkisolatieplaten zoals de geëxpandeerde kurkisolatieplaten die uitermate geschikt zijn voor warmte-isolatie. Isolatie kurk op rol is voornamelijk te gebruiken als spouw-, dak-, of vloerisolatie. Ook kan het als ondervloer voor verschillende vloeren dienen. Hoe bevestig je kurkisolatie? Binnenshuis raden we aan om de kurkplaten te monteren met een tweezijdige contactlijm. Deze lijm is geschikt voor hout, beton, steen of ander plaatmateriaal. Ga je kurk buiten monteren? Dan is het beter om een watervaste montagekit te gebruiken. Is er speciaal onderhoud nodig voor kurkisolatie? Wanneer je besluit om je gevel met kurk te isoleren is hier geen extra of speciaal onderhoud voor vereist. Je kunt eenvoudig de muur met bijvoorbeeld een tuinslang schoon spuiten. Is het vuil hardnekkiger en lukt het niet met een tuinslang? Dan kan je het proberen met reinigingsmiddel dat is bedoeld voor het schoonmaken van de gevel. Dit kan prima met een neutraal reinigingsmiddel.